MŠVVŠ SR: Kritizovaná novela zlepší uplatnenie absolventov na trhu práce

06.06.2012 Bratislava

Bratislava 6. júna (TASR) - Novela zákona o odbornom vzdelávaní z dielne ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD) vytvorí také podmienky, aby sa absolventi škôl mohli uplatniť na trhu práce v tom odbore, ktorý vyštudovali. "Otvárame problematiku regionálneho školstva tak, aby VÚC, ako najväčší zriaďovatelia stredného školstva, mali v rukách kompetenciu rozhodovať o modeli vzdelávania. Umožní im to brať do úvahy tak ekonomické vstupy, demografiu a vývoj počtu študentov, ako napokon aj reálne potreby trhu," uviedol pre TASR hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák.

Reagoval tak na kritiku Iniciatívy rodičov za dobré školy, ktorých podporujú aj niektorí zriaďovatelia škôl. Dôvodom ich výhrad je úprava, ktorá má umožniť VÚC rozhodovať o otvorení prvých ročníkov v gymnáziách a stredných odborných školách. Samosprávy by sa podľa nich takouto úpravou dostali do konfliktu záujmov. Zákon by im totiž umožnil uprednostniť školy, ktoré samy zriaďujú, pred cirkevnými alebo súkromnými.

"Práve vďaka VÚC a ich partnerstvu so súkromnými, cirkevnými školami a napokon aj so súkromným sektorom a zamestnávateľmi sa vie vytvoriť efektívny model v každom regióne," oponoval hovorca rezortu školstva. Odmietol pritom, že by novela viedla k rušeniu cirkevných a súkromných škôl. Ich existencia má závisieť od kvality ponúkaného vzdelávania a záujmu žiakov. "Všetky školy si musia byť plné vedomé svojich konkurenčných výhod a toho, že musia ponúkať kvalitu a prídavnú hodnotu," doplnil Kaliňák.

Hoci sa ministerstvo podľa neho "teší každej pripomienke", zastaviť alebo spomaliť proces prijímania zákona neplánuje. Ich pripomienku chce rezort riešiť počas stretnutia so zástupcami iniciatívy. "Očakávame, že výsledkom nášho stretnutia bude to, že nájdeme spoločnú reč a že tá kompetencia, ktorá bude v rukách samosprávnych krajov, bude napokon taká, ktorú ocenia hlavne rodičia detí," uzavrel.
 

Vyberte región